OBRÓBKA TERMICZNA POKARMÓW W TŁUSZCZACH Smażenie w tłuszczu jest w pierwszej kolejności procesem odwadniania. Woda i rozpuszczalne w wodzie produkty przechodzą z produktu do tłuszczu względnie opuszczają produkt jako para wodna. Oprócz tego tłuszcz wchłaniany jest przez produkt. Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
[...] lniany zaproponowałam tylko żeby poprawić proporcję o6:o3, bo strasznie dużo w Twojej diecie słonecznika, który dostarcza właśnie omega6, wiadomo że to nie ma być to główny tłuszcz w diecie, bo podstawę stanowią jednonienasycone tyle że z tych co wymieniała akneraj według mnie dobra jest jedynie oliwa - palmowy zawiera cholernie dużo nasyconych [...]
[...] w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu. Posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] się do galerii, kiedy wpisy u kogoś są niepożądane itd. Wybaczcie niedouczenie… :-? ;-) Zakładam, że treści poniższe są dopuszczalne – najpierw o podstawach diety wysokotłuszczowej (to mnie dotyczy osobiście), następnie o warzywach krzyżowych oraz słusznie podziwiane instrukcje i wizualizacje do treningów. Jeżeli jednak ilościowo, jakościowo [...]
[...] :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym odkłada się w postaci tłuszczu? 4. nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1/2/1 5.Glikogen dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 50g białka w 1 posiłku. [...]
jeżeli tego nie zrozumiesz to chyba nikt nie jest w stanie ci pomóc... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
Nową tendencją w produkcji tłuszczów piekarskich, cukierniczych i smażalniczych jest zastępowanie tłuszczów otrzymywanych przez uwodornienie olejem palmowym. Naturalny olej palmowy jest wyjątkowym wśród tłuszczów roślinnych. Jest to tłuszcz stały, o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90 proc.) a niskiej - wieloniensyconych. [...]
POCZYTAJ... i ułóż coś co ci będzie pasować trzymając się tych zasad... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
[...] smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście do pewnej granicy) Dodatkowo wszystko też zależy od tego co smażymy Jeżeli smażymy coś w oleju - czyli mamy pełno oleju w około produktu to podatność [...]
Masło klarowane jest jednym z gorszych wyborów do smażenia ze względu na stosunkowo dużą zawartość utlenionego cholesterolu w porównaniu do innych tłuszczy. Ale wszystko zależy od dawki, jak ktoś rzadko smaży i na małej ilości to pewnie jeden kit Dla mnie klarowane najlepsze,najsnaczniejsze staki mi wychodza. Olej kokosowy i palmowy. Olej kokosowy [...]
[...] mięśnie, oczyszczają organizm z produktów przemiany materii... Jeśli otoczenie Cię nie wyklnie, to jedz jak najczęściej po 1/2-1 ząbka na dzień. (Podobno pomaga spalić też tłuszcz z brzucha, w co wierzę, ale nie mam na razie jakichś wiarygodnych źródeł) Gotowe mieszanki przypraw - o ile w składzie są tylko zioła i sól, mogą być, tylko uważaj, [...]
[...] gotowców typu "Sos pieczeniowy ciemny WINIARY" ... np. sos pieczerniowy ciemny, jasny itp. itd. 300ml wody i masz sos do którego wrzucasz pokrojoną podsmażoną pierś z kurczaka + przyprawy i będzie na 3 dni ... ale to oczywiście średnio zdrowe ( tłuszcz palmowy i jakieś tam aromaty w składzie ) Zmieniony przez - Wordi w dniu 2023-03-24 11:47:28
Sosy w proszku często mają glutaminian monosodowy lub inne wzmacniacze i dużo soli Tłuszcz palmowy I masę utwardzaczy, stabilizatorów, itd. Lepiej robić samemu choćby z pomidorów w puszce, do tego czosnek i przyprawy Chwila moment i zdrowy sos gotowy Dobra i ostatnie pytanie. Robiac platki owsiane najpierw ugotowac je w wodzie, oddcydzic od [...]
Sosy w proszku często mają glutaminian monosodowy lub inne wzmacniacze i dużo soli Tłuszcz palmowy I masę utwardzaczy, stabilizatorów, itd. Lepiej robić samemu choćby z pomidorów w puszce, do tego czosnek i przyprawy Chwila moment i zdrowy sos gotowy
[...] Nie są dobre - skład pieczeniowego: skrobia ziemniaczana, mąka pszenna 17,0%, sól, suszone warzywa 10,2% (pomidor, cebula 3,6%, czosnek 2,1%), aromaty (z pszenicą, soją), tłuszcz palmowy, cukier, ekstrakt drożdżowy, barwnik (karmel), przyprawy, kwas (kwas cytrynowy), olej słonecznikowy Sos robimy sami - albo dusząc mięso (no pierś z kury się [...]